2019


18 mei in de Uilenburgersjoel:
Brahms lezing, masterclass en concert met 2e viool sonate en pianokwintet met o.a. dr. Anna Scott

KLIK HIER VOOR TICKETS

Programma:

18.15 lezing

20.15 concert met de vioolsonate Op. 100 nr 2,  het strijkkwartet Op.51 nr 2, en het pianokwintet in F Op. 34 van Brahms.

Brahms: we zien hem tegenwoordig als een bedaard, serieus en zwaarmoedig mens en zijn werken moeten dan ook minstens zo zwaar en melancholisch gespeeld worden. Maar hoe speelde Brahms zelf eigenlijk? Speelde hij zelf ook zo zwaarmoedig? En gold dat ook voor zijn leerlingen?

Dr. Anna Scott, Canadees concertpianist en wereldwijd geprezen muziekwetenschapper, geeft vanuit Mokum Symphony een lezing over het pianospel van Brahms, de tijdsgeest en de pianisten uit zijn directe omgeving. Daarnaast laat Scott, samen met het Mokum-kwartet, de speelstijl horen die gangbaar was aan het einde van 19e eeuw en begin van de 20e eeuw.

 Na de lezing volgt een pauze met een hapje en een drankje, waarna een concert wordt gegeven met werken Brahms.

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van het programma en de muziek!

Kaartverkoop: Uilenburgersjoel2020


in maart
Romantische Mattheus Passion als klankmuseum, geïnspireerd door de vooroorlogse speelwijze zoals Mengelberg
het uitvoerde, een indrukwekkend spektakel in stijl met 300 musici op het podium, een samenwerking van beroeps en amateurs

Een nieuw team met de jeugdige organisatorische talenten zal de Romantische Mattheus Passion plannen gaan optuigen waarbij de speelstijl van nu, ingegeven door de oude muziekbeweging aan de kant wordt gezet voor de hoog romantische Bach zoals die klonk voor de Tweede Wereldoorlog: uiterst dramatisch, tranen trekkend, fluisterzacht en overrompelend hevig. Een klankmuseum, als eerbetoon aan de grote dirigent Willem Mengelberg die vanaf 1889 de Nederlandse Mattheus jaarlijks bracht en daarmee een aftrap gaf van de grote Mattheus traditie die nog steeds immens populair is in ons land. Het wordt een ‘Rembrandteske’ Bach met medewerking van honderden medewerkers!