Mokum Symphony presenteert op de valreep van het Beethovenjaar 2020:

December 2020 en januari 2021: de Vrije Beethoven – alle strijkkwartetten

en

Februari 2021: de Gelukkige Beethoven – alle strijktrio’s 

DECEMBER 2020 en JANUARI 2021: de Vrije Beethoven

Alle strijkkwartetten-cyclus in de Singelkerk van de Doopgezinde Gemeente, Singel 452, 1017 AW Amsterdam.

In december en januari organiseert Mokum Symphony een cyclus van 5 concerten met alle zestien strijkkwartetten van Beethoven. Een 5-daagse waarin de ontwikkeling van het jonge genie naar de oude meester wordt blootgelegd. Een ‘klankoverzichtstentoonstelling’ van de grootste, meest indringende kamermuziek uit de geschiedenis. Vijf avonden vol avontuur, pure schoonheid en onpeilbare diepte.

Vier topspelers van het Mokum Kwartet—violisten Joan Berkhemer en Rada Ovcharova, altviolist Dr. Emlyn Stam en cellist Willem Stam—gaan deze grote uitdaging vol overtuiging aan. Dat doen ze coronaproof in de schitterende Singelkerk te Mokum. Voor het spelen van alle 16 Beethoven-kwartetten binnen twee weken is Mokums lef nodig, de keuze voor de unieke speelstijl vereist nog eens extra moed..

Recent wetenschappelijk onderzoek naar eerste historische opnames bevestigt dat de technieken en uitdrukkingsvormen die Beethoven zelf bij het musiceren gebruikte toen nog gangbaar waren. De extreme vrijheden, bezieling en zangerigheid die dwars door geruis en gekraak te horen is, verdwenen vanaf de jaren vijftig gaandeweg van het podium; in het nuchtere klimaat van het naoorlogse Nederland versoberde de muziekstijl.

Uniform, strak en foutloos in de maat spelen kwam wereldwijd in zwang. Dat ging echter ten koste van de traditionele charme, nuance en persoonlijke emoties. Geen wonder dat de grootste Beethoven interpreten als Willem Mengelberg, Fréderic Lamond en Arthur Schnabel, aan het eind van de 19e-eeuw werden opgeleid door leraren die studeerden bij leerlingen van Beethoven.

Het Mokum Kwartet zal, als enige ter wereld, technieken en stijlelementen uit die grote periode bij de Cyclus nieuw leven inblazen. Volgens ons kan Beethoven niet zonder dat grote gebaar, die intense gevoelens, dat rebelse, de betekenisgeving aan alle details. Bij eerdere (besloten) uitvoeringen bleek dat het publiek die bijzondere speelstijl beleefde als een ervaring vol emotie, nuance en verrassing. Educatie is een belangrijk onderdeel van onze missie. Daarom brengen wij lezingen, masterclasses en een podcast ter voorbereiding.

Alle concerten zullen om 20:15 starten.
9 December – Beethoven Strijkkwartetten Op. 18 No. 1, Op. 59 No. 3 en Op. 127
16 December – Beethoven Strijkkwartetten Op. 18 No. 3, Op. 59 No 1 en Op. 131
18 December – Beethoven Strijkkwartetten Op. 18 No. 4, Op. 74 en Op. 132
16 Januari – Beethoven Strijkkwartetten Op. 18 No. 2, Op. 18 No. 6, Op. 95 en Op. 135
29 Januari – Beethoven Strijkkwartetten Op. 18 No. 5, Op. 59 No. 2 en Op.130 met Grosse Fuge

KOOP HIER UW KAARTEN!


FEBRUARI 2021

Concerten met alle Beethoven strijktrio’s in de Singelkerk

Beethoven componeerde vijf strijktrio’s in de meest gelukkige tijd van zijn leven, hij begon Wenen te veroveren als pianovirtuoos en ook zijn composities werden steeds populairder. De werken worden dan ook gekarakteriseerd door jeugdige kracht, humor en optimisme maar er zijn ook diep melancholische momenten en de eerste tekenen van het duistere drama waarvan het zwaarmoedige genie zich in latere tijden zo vaak bediende. De trio’s vragen veel virtuositeit van de uitvoerenden die behalve technische hoogstandjes ook alle uiterste emoties moeten verklanken. De speelstijlen en technieken uit het begin van de 20e-eeuw die Mokum musici Joan Berkhemer, Emlyn Stam en Nadia David inzetten, zijn daarbij zeer behulpzaam. Het Mokum trio zal in twee concerten op 6 en 7 februari in de Singelkerk de strijktrio’s in deze volgorde vertolken:

6 Februari – Op. 3, Op. 9 No. 2 en Op. 9 No. 1
7 Februari (16:00!) – Op. 8 en Op.9 No. 3

Dit project wordt gesponsord door: